För dig som är elev
Den här sidan riktar sig till dig som är elev i skolan. Här har vi samlat viktig information som kan vara bra för dig att känna till.
Dina rättigheter
Som elev i svensk skola har du flera rättigheter enligt svensk lag. Du har tillsammans med alla elever i Sverige rätt att vara trygg i din skola. Dessutom har du rätt till en god arbetsmiljö enligt arbetsmiljölagen.
Enligt FNs barnkonvention, som är svensk lag sedan 2020, ska du som barn och elev skyddas från allt fysiskt och psykiskt våld. Vidare har du rätten att komma till tals i alla beslut som rör dig.
Den här informationsfilmen riktar sig till dig som är skolelev som vill veta mer om dina rättigheter att inte utsättas för brott och rätten till en trygg skolmiljö.
Lagstadgade krav som stärker elevers rättigheter
Barnkonventionen
3. Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barnet
19. Barn ska skyddas mot alla former av fysiskt och psykiskt våld
12. Barn har rätt att komma i tals i alla frågor som rör dem
33. Barn har rätt att skyddas från narkotika
Skollagen
5 kap. 3 § Skolmiljön ska präglas av trygghet
5 kap. 5 § Eleverna ska vara delaktiga i utformningen av ordningsregler
6 kap. 6 § Inom varje skola ska det bedrivas ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling
Du kan läsa mer på Barn- och elevombudets hemsida
Känner du dig otrygg på nätet?
Internet är en vanlig plats där barn drabbas av brott. Om du känner dig otrygg på nätet eller vill lära dig mer om hur man skyddar sig mot faror som lurar online, börja spela HackShield och bli utbildad cyberagent!
Vad gör jag om skolan inte tar sitt ansvar?
Skolan är skyldig att hjälpa dig
Om du som elev har blivit utsatt av någon på skolan, är skolan skyldig att hjälpa dig. Om du inte tycker att skolan har tagit sitt ansvar och du fortfarande känner dig otrygg och orolig för att utsättas igen kan du vända dig till den så kallade huvudmannen för skolan.
Vem är ”huvudman”?
Om du går på en kommunal skola är det kommunen som är huvudman. Om du istället går på en fristående skola är det styrelsen för skolan som är huvudman.
Huvudmannen är vid din anmälan skyldig att skyndsamt utreda händelsen vidare. Ta gärna hjälp av någon vuxen för att kontakta huvudmannen.
Får du fortfarande inte hjälp?
Om du fortfarande inte har fått det stöd som krävs, kan du skicka in uppgifterna kring din situation till Barn- och elevombudet (BEO). Barn- och elevombudet utreder inte alla ärenden som skickas in, men de ska alltid göra en bedömning om fallet ska utredas vidare.
Vill du ha någon att prata med? Här har vi samlat en lista med organisationer som kan erbjuda dig stöd.